Τετάρτη 1 Μαρτίου 2006

Τράπεζα αίματος

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
- τις καθημερινές 8:30 ως 13:00 και το απόγευμα 17:00 ως 19:00
- τα σαββατοκύριακα 9:00 ως 12:00.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τι είναι αιμοδοσία
Με τον όρο ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ εννοούμε τη χορήγηση αίματος για μετάγγιση και κατ΄επέκταση την όλη οργάνωση που ασχολείται με τη λήψη, έλεγχο, συντήρηση και διάθεση του αίματος και των παραγώγων του.
Με τη μετάγγιση γίνεται μεταμόσχευση αίματος από έναν οργανισμό στον άλλο.
Αφαιρείται δηλ. μια μικρή ποσότητα αίματος από έναν υγιή άνθρωπο, τόσο μικρή, ώστε να μην του προκαλέσει οποιαδήποτε επιβάρυνση στην υγεία του η αφαίρεση αυτή.
Μετά από σειρά εξετάσεων, το αίμα αυτό μεταγγίζεται στον άρρωστο.
Σήμερα η μετάγγιση του αίματος δεν αναφέρεται στο ολικό αίμα, αλλά μεμονωμένα στη μετάγγιση ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, πλάσματος ή παραγώγων (αλβουμίνη, γ-σφαιρίνη, παράγοντες πήξης κ.α.).
Έτσι, με μια μονάδα αίματος μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες 3 τουλάχιστον αρρώστων.
Και όχι μόνον αυτό: Η πρόοδος της τεχνολογίας μας δίνει τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε από τον αιμοδότη ένα μόνο στοιχείο του αίματος του, όπως μόνο πλάσμα (πλασμασφαίρηση) ή μόνο αιμοπετάλια (αιμοπεταλιοσφαίρεση)για μετάγγιση στους ασθενείς με κακοήθη αιματολογικά νοσήματα. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικό μηχάνημα που διαθέτει το Κέντρο μας.
Γι΄αυτή τη διαδικασία θα χρειασθεί να διαθέσεις λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι για την απλή αιμοδοσία, χωρίς καμία επιβάρυνση και πάλι για τον οργανισμό. Λόγοι που επιβάλλουν την Εθελοντική Αιμοδοσία
Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει το αίμα του γιατί θέλει να βοηθήσει συνειδητά το συνάνθρωπο του και όχι κάτω από οικονομική πίεση (επί πληρωμή αιμοδότης) ή κοινωνική πίεση(αιμοδότης φιλικού και συγγενικού περιβάλλοντος).
Η συλλογή αίματος από συγγενείς την ώρα της ανάγκης, δημιουργεί προβλήματα τόσο στους αιμοδότες όσο και στην Αιμοδοσία.
Οι συγγενείς βρίσκονται σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση λόγω της ασθένειας προσφιλούς του προσώπου και συχνά είναι σωματικά εξαντλημένοι από τις φροντίδες για τον ασθενή τους. Επομένως δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή να αιμοδοτήσουν. Αλλά και η Υπηρεσία της Αιμοδοσίας δεν μπορεί να προγραμματίσει την επάρκεια του αίματος και να καλύψει σωστά τις ανάγκες τόσο σε αίμα όσο και σε παράγωγα, όταν η προσφορά του αίματος δεν είναι σταθερή και προγραμματισμένη.

Πλεονεκτήματα Εθελοντικής Αιμοδοσίας
Βασισμένοι στην εθελοντική αιμοδοσία έχουμε κατά πολύ εξασφαλιστεί από την μετάδοση διαφόρων νοσημάτων, κυρίως ιογενών και αυτό αποδείχθηκε τόσο με την ηπατίτιδα όσο και με το AIDS. Από στατιστικές έχει αποδειχθεί ότι στις χώρες που η Αιμοδοσία στηρίζεται μόνο στην εθελοντική προσφορά, η μετάδοση ηπατίτιδων και AIDS με μετάγγιση είναι μικρή

Αιμοδοσία στον Ελληνικό χώρο
Η προσφορά αίματος στον Ελληνικό χώρο μέχρι σήμερα γίνεται κυρίως από τους συγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται. Μόνο 35% των μονάδων αίματος που συλλέγονται στην Ελλάδα προέρχονται από ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ με την κυριολεξία του όρου.

ΜΟΝΟ ΑΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 18 έως 62 ετών ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΙΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου